Majdnem passzív… maradhat?

Ugye benned is felmerült, hogy milyen jó lenne, ha legalább “majdnem passzív” lenne új családi otthonod? Kézzelfogható tapasztalatokat szeretnék veled megosztani. Nem csak szóban, képek is lesznek!  Sok jó dolgot hallottál a paszatházakról, de legalább ennyi negatívumot is elmondtak az ismerőseid. Ezt a kettősséget a legegyszerűbb lenne úgy feloldani, hogy jobbat építesz mint a nagy átlag, de azért mégsem passzívházat. Mert ugye mások is megmondták…

Mindenki kételkedik, amíg…

Két legyet szeretnél ütni egy csapásra: legyen jó, vagy sokkal jobb, de semmiképpen se kerüljön sokkal többe, mint egy normál épület, és ne tartsanak hülyének, hogy túlszigeteled a házadat..  Jó lenne elmondani, hogy te valami igazán jót csinálsz, ugyanakkor a kételkedőket is le kellene szerelned…  Ez lenne az a bizonyos passzívház közeli épület, ami nem kerül többe, nem vitatkoznak veled az ismerősök. De azért mégiscsak többet tud mint egy hagyományos épület…  Én nem foglalnék ebben állást, pusztán neked próbálok abban segíteni, hogy igazán jó döntést tudjál hozni!

Ezek a valós tapasztalatok

Elmondok pár dolgot, hogy az én ügyfeleim mit tapasztalnak az új építésű passzívházainkban, és ha számodra ezek a dolgok szimpatikusak, akkor nem lesz nehéz emellett dönteni.  Legelőször, jó ha tudod, egy passzívház már nem került többe, mint egy hagyományos épület. Természetesen ehhez előtte jól meg kell tervezni!  Jómagam 10 éve tervezek passzívházakat. Többet ezek közül minősíttettünk is. Bátran kijelenthetem, ezek nem kerültek többe, mint egy jól megépített, de nem passzív épület!

Tényekre lennél kíváncsi? Télen is lehet építeni!

Télvíz idején nem okoz nehézséget a belső festő munkákat elvégezni! Hiába van kint akár mínusz 10 fok, az elmúlt héten erre is volt példa, az átadásra kerülő lakásban a festők vidáman tudták festeni a falat . Nem másért, mint azért, mert a fal hőmérséklete jóformán egy fokkal volt alacsonyabb mint a belső léghőmérséklet. Érted ezt? Hiába van kint hideg, a fal hőmérséklete nem marad el a levegő hőmérsékletétől! Egy téli készrefestésnél nem volt keservesebb dolog! Rettentő idegesítő volt az, hogy a hűvös falakon a festék nem egyenletesen száradt. Foltos, csíkos lett a legvilágosabb szín is! Ha tehettük, nem is időzítettünk átadást hűvös téli időszakra. Manapság ezt bátran meg tudjuk tenni!

Télen is meleg falak

Miért? Mert a falak nem hűvösebbek, mint a levegő az épületben! Méghozzá úgy hogy egy kis teljesítményű, azaz 3 kW-os elektromos hősugárzóval kellemes melegre felfűtjük az épületet. Természetesen a páratartalmat csökkenteni kell, de ez természetes, hiszen a szellőző még nem működik ilyenkor.

Ezen lepődik meg mindenki

Az előzőekben említettem, hogy a befejező fázisban gyakran szükséges, hogy befűtsük az épületet . A minap is előfordult , hogy meglátogatott minket reggel az egyik építettünk. Nem is akárhol, hanem egy olyan Fehérvár környéki faluban, ahol jellemzően több fokkal hűvösebb van télen és nyáron is. Kint ropogós hideg, hófoltok, befagyott pocsolyák. Amikor beléptünk az épületbe, csodálkozva kérdezte :mi történt hogy itt ilyen jó meleg van , elindítottuk talán a fűtést? Szinte meg kellett őt győzni arról hogy semmi mást nem tettünk mint egy kis hősugárzóval biztosítottuk a kollégáknak a munkavégzéshez szükséges hőmérsékletet. Mindezt úgy, hogy kint hideg volt, ki be jártak az épületbe, és mégis kellemes hőmérsékletet tudtunk biztosítani. Arról nem is kell beszéljünk hogy a falak is kellemes hőmérsékletűek voltak, és kiválóan lehetett itt is festeni. Alig akarta elhinni, míg maga is meg nem győződött, hogy egy kis hősugárzó mire elég egy nagy belmagasságú épületben!

Így látják a passzívházlakók

Jó néhány Facebook csoportban jelen vagyok, és ezekben sok tapasztalatot lehet arról olvasni, hogyan működnek a különböző otthonok.  Itt esett szó arról, hogy ki mennyi energiával fűt be egy családi házat. Egyik építettünk megosztotta, hogy nála egy ködös januári napon 22 kWh a napi fogyasztás úgy, hogy a lakásba 23 fok van. Leírta azt is hogy amint kisüt a nap, 12 kWh órára esik a napi fogyasztás. Mindez úgy, hogy akár hidegebb van kint, mint az előző napokon. Azaz hiába van hideg a téli napsütést úgy hasznosítja az épület, hogy akár a felére csökken az energiaigény. Mások csodálkozva olvasták ezt, és az építettőnk egyértelmű magyarázata az volt, hogy az ő otthonukat egy passzívház tervező tervezte, a passzívház szempontok figyelembevételével. Őszintén mondom, jólesett olvasni.

Ne a gépektől várd a csodát

Az hogy valaki 23 fokra fűti a lakását, az egy egyéni döntés. Az viszont már egy következmény egy jól megtervezett épületben, hogy egyenletes meleg lesz az épületben! Méghozzá úgy, hogy nem kell a fűtéssel bűvészkedni! Ezzel lehet egyetérteni, vagy nem, de az biztos hogy egy passzívházat is lehet 23 fokosra fűteni, vagy akár 20 fokosra. Vagy ahogy neked tetszik!

Mindenhol egyenletes hőmérséklet

Egy a biztos, hogy a levegő hőmérsékletétől nem fog elmaradni a falak hőmérséklete, és mindez úgy fog történni, hogy minimális hőenergiát fognak átengedni az épületszerkezetek. Ezért az ágyat oda tudod a fal mellé tenni, méghozzá a külső fal mellé, mert ott is jól fogod magad érezni. A kisgyermeked ágyát is nyugodtan teheted a fal mellé, nem lesz számára kellemetlen. Falvédőt pedig csak akkor kell felakasztanod, ha az neked valóban tetszik. És nem a hideg fal miatt!

Nincs penész. Nem is lesz. De miért?

Mivel a fal meleg, azaz közel azonos hőmérsékletű, mint a szoba hőmérséklete, nyugodtan neki tolhatod a bútorokat akár a külső falaknak is! Nem kell attól tartanod, hogy penész fog kialakulni a bútor háta mögött. Azt, hogy az otthonod így működjön, csak akkor tudom neked garantálni, ha a passzívház tervezés szempontjait maradéktalanul figyelembe vesszük. Én már tíz éve így tervezem a házakat, és ezek a saját és építtetői tapasztalatai, amiket leírtam.

Mindezek után szerinted van értelme passzívház közeli épületről beszélni? Mi lenne az, amiben kompromisszumot kötnél? Mi lenne az, ami miatt pedig a biztosra mennél?

Többet akarsz tudni a passzívházakról?

Az Egyszerűen passzívház könyvemet pont ilyeneknek írtam, mint te. Nézd meg, ha érdekel.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?