5 tévhit, amiről tudnod kell

A gép teszi….

Gondolják sokan még ma is! Azt mondják, egy passzívház tele kell legyen szivattyúkkal, talajszondával, kapcsolókkal és bizgentyűkkel, amit ember legyen a talpán, aki átlát. Na, tényleg van ilyen. De ha csak ilyen lenne, akkor bizony én sem foglalkoznék vele! Nem, nem a gép teszi! Egyszerűen azért nem, mert egy passzív ház tervezése során az évezredes tudás szerint tájoljuk a négy égtájhoz úgy az otthonodat, hogy télen napos, de nyáron pedig árnyékos legyen.El tudod képzelni, hogy a felkelő nap beköszön a hálószobádba, de nem süt bele a szemedbe, a délutáni teát pedig a lenyugvó nap sugarai mellett tudod meginni egy jó kis beszélgetés közben? Egy passzívháztervezésnél a tájolás, a hőtároló tömeg, a természetes árnyékolás, a benapozás biztosítása alapfeladat! És ehhez sokkal inkább beszélgetés, tervezgetés, ötletelés szükséges, semmint gépek! Persze azok is lesznek, de egy jó passzívházban azzal neked nem sok dolgod lesz, mert azok csendben teszik a dolgukat, automata üzemmódban!

Sokkal drágább..

Igen, az építkezés drága dolog. De ne feledd, a kemény munkáddal megkeresett pénzt nem mindegy mire költöd, hiszen itt szeretnéd a gyermekeidet felnevelni, és lehet, az unokáidat is ide várod majd jó esetben. Vagy bosszankodni fogsz? Hát ez nem mindegy! Szóval ez a “mennyibe kerül?” egy igen érdekes kérdés! Mert ha egy elfogadható épület komfortja, hőszigetelése már amúgy is sokba kerül, akkor miért ne lenne érdemes csak egy nagyon kicsit rákölteni még, és akkor passzívházat építhetsz! Legyen itt néhány számadat! Egy szabványnak megfelelő épület 450.000Ft+áfa összegből épült meg 2020-ban. Ha passzívházat akartunk építeni, akkor kb 8% többletköltséggel kellett számolni. Ez annyit jelent, hogy kb 485.000Ft+áfa összegbe került egy négyzetméter felépítése 2020 ban.

De mi lesz 2021-ben? Minden épületnek rendelkeznie kell 25%-nyi megújuló energiafelhasználással, amit helyben állítanak elő. Ezt figyelembe véve, vagy hőszivattyút, vagy napelemet kell építeni.Ha a szükséges berendezés eltérő költségeit figyelembe vesszük, kiderül, hogy 2021-ben már nem kerül többe passzívházat építeni gondos tervezés mellett!

A passzívház gazdaságossági kérdés csupán…

Sokan úgy vélekednek, hogy annyi pénzük nincs, amibe egy passzívház kerülne, viszont nekik nem okoz gondot kifizetni majd a magasabb üzemeltetési költségeket. Ez eleve ellentmondás, de hagyjuk is, mert most azt szeretném megvilágítani, hogy a passzívház nem csak pénzügyi kérdés! Hanem mi? Hát, talán a legfontosabb kérdés, a komfort szintjének a kérdése! Néhány évtizede egy szénnel üzemelő központifűtés is a Kánaánnak számított, pedig az utcáról kellett a szenet betalicskázni, és naponta akár többször is rakni kellett a kazánt! Senki nem vonta kétségbe az előnyeit. A passzívház komfortja ezzel szemben sokkal magasabb, mert itt reggel nem ébredsz hideg falakra, a kémény nem okádja a füstöt, és állandóan egyenletes a klíma. Télen is, nyáron is! Ha nem szereted a klímaberendezés hideg leheletét az izzadt hátadon, akkor ezt neked találták ki, mert egyáltalán nem lesz rá szükség. A precízen megtervezett árnyékolás miatt nyáron úgy érzed magad, mint egy régi, jó vályogházban. Novemberben pedig azt fogod észrevenni, hogy nem kell eltenni a szép hálóingedet, mert télen is kellemes a hőmérséklet. A falak ugyanis nem fognak lehűlni!

Nagyon mű, nem természetes..

Ez igaz, mert ha egy fa természetes lombkoronáját tartjuk természetesnek, ahhoz képest minden “mű” lesz…De egy passzívház mellé is lehet lomhullató fát ültetni, és lehet a teraszt növényekkel árnyékolni. Az anyagok régóta iparilag előállított termékek, de állítom, akár vályogból, akár téglából egyaránt lehet kellemes otthont építeni. Ami nagyon hiányzik modern otthonokból, az az állandóan frissülő levegő. Nagyanyáink cúgos házaiban ezt adott volt, de manapság azt a huzatot nem nagyon élveznéd. Éppen ezért alapfelszereltség lett a szellőző gép, és nem csak a passzívházban, ami a friss levegőt folyamatosan bevezeti , körülbelül úgy, mint ahogy a régi falusi házak kéményei a huzat által beszívták a friss levegőt az ablakréseken. Soha nem az ablak szellőzött egyébként, hanem annak rései! Nagyon nem mindegy!

Ronda doboz kinézete van

Hát szó ami szó, ez igaz! Ami ronda doboz, az valóban ronda! De! Ha jól megnézed, már igen eltérő stílusban épülnek házak, és így passzívházak is! Az első, kísérleti épület során a tervezője a funkcióra, a működésre koncentrált, és másodlagos volt a forma, a megjelenés. Mondhatjuk úgy, hogy egy “lakógép” volt. De ugye az autókat sem az első modellek alapján ítéled meg? Jól is néznénk ki, ha egy százéves “Ford-T” alapján mondanál véleményt. Érdemes a netet böngészni, és szebbnél szebb passzívházakat találhatsz, egészen különböző stílusban. Egy viszont biztos, mindegyiknek igen kicsi az energiafelhasználása, és teljesítik a passzívházaknak előírt követelményrendszert.

Mi tart még vissza?

Ezek után még kérdés, hogy kipróbáld, vagy legalább tovább olvass róla?

Ha nem hiszed, tényleg próbáld ki!

Többet akarsz tudni a passzívházakról?

Az Egyszerűen passzívház könyvemet pont ilyeneknek írtam, mint te. Nézd meg, ha érdekel.

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?